Kotlet mielony na obiad, ale również na śniadanie lub kolację

Kotlet mielony na obiad, ale również na śniadanie lub kolację

Witam ponownie,

Dziś mam do zaproponowania kotleta mielonego, który pasuje zawsze do śniadania i kolacji na zimno i gorąco, a do obiadu jest po prostu pycha

składniki

(na kilka posiłków, bo nie opłaca się robić każdorazowo)

  • 1 kg mięsa (mieszam mięso wieprzowe z karczkiem, łopatką i szynka)
  • jedna duża cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • przyprawy (sól, pieprz)

przygotowanie

  • mięso drobno kroję i podsmażam na patelni na smalcu, bo tak mnie uczyła babcia
  • potem ugniatam go widelcem i dodaję jajka i śmietanę (by były pulchne)
  • doprawiam przyprawami i obtaczam w tartej bułce
  • smażę do złocistego koloru

podanie

To już wszystko zależy od gustu. Ostatnio mielone jadłem ze młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, surówką (przygotowaną wcześniej i zabraną z domu) oraz mizerią.

Cóż mogę powiedzieć? Orgazm smaku!

Serdecznie pozdrawiam

Piotr „Smakosz kuchni”

Sprawdź także