Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym
Czas przygotowania około 40 minut. Powstają 2-3 porcje w zależności od ilości makaronu.
Potrzebne:
garnek, sól, przyprawa do kurczaka (ja używam ziołowej), olej, śmietana 12% 200 ml, woda, pierś z kurczaka (może być również indyk), makaron (jak dla mnie najlepsze są rurki), fix sos śmietanowo-czosnkowy.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gdy jest już gotowy bierzemy się za sos. Podsmażamy pokrojoną pierś na oleju wraz z przyprawą do kurczaka. W międzyczasie w osobnym naczyniu mieszamy 200 ml śmietany 12% wraz z fixem oraz 200 ml wody. Gdy kurczak już jest gotowy do garnka dolewamy gotową mieszankę. Przez ok. 5 min mieszamy do zagęszczenia sosu. Następnie makaron zalewamy sosem.
Wersja dla zaawansowanych przepis na sos:
1 serek topiony, 200 ml śmietany 30%, 4 ząbki sosu, cebula, suszona natka pietruszki.
Smażymy kurczaka a gdy jest gotowy przekładamy go do osobnego naczynia.
Cebulę i czosnek kroimy na drobno i podsmażamy ją w garnku. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy serek topiony wraz ze śmietaną. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do zredukowana sosu. Powinno to potrwać ok. 10 minut. Następnie dodajemy kurczaka, wszystko mieszamy i nakładamy na talerz
Smacznego
Kasia