ZUPA JEDNOGARNKOWA A’LA LECZO Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

ZUPA JEDNOGARNKOWA A’LA LECZO Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Dziś gęsta zupa jednogarnkowa a’la leczo z mleczkiem kokosowym. Czas przygotowania to około 35 minut. Powstaje 5 porcji po 200 ml

Składniki:

jedna czerwona papryka
pęczek natki pietruszki
dwie białe cebule
centymetr imbiru (łyżka suszonego)
puszka pomidorów
mały słoik suszonych pomidorów w oleju
trzy małe kabaczki (użyłam różnych kolorów, ale równie dobrze można kupić jeden duży)
3 ząbki czosnku
mała dynia hokkaido (może być kawałek naszej rodzimej odmiany)
puszka mleka kokosowego
przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz, kurkuma

Na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojoną w kostkę dynie. W międzyczasie kroimy cebule i również dodajemy do garnka. Podczas podsmażania cebuli i dyni kroimy paprykę, imbir oraz czosnek i również je dodajemy. W trakcie krojenia kabaczków dodajemy 100 ml wody do garnka. Gdy kabaczki są już pokrojone dodajemy je do garnka.
Mieszamy i przykrywamy pokrywką na 10 minut. W międzyczasie kroimy sobie natkę pietruszki i otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym.
Dodajemy przyprawy, natkę, suszone pomidory oraz te z puszki.
Po 2 minutach zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy mleko kokosowe.
Zupa gotowa  🙂

Dynia nam zupę zagęszcza. Można ją pominąć bądź zamienić na batata.
Dla fanów owoców morza polecam podsmażyć 100 gram krewetek na masełku, zdjąć pancerzyki i dorzucić do garnka pod koniec gotowania 
Dla mięsożerców polecam pokroić 200 gram wołowiny w cienkie paski i dodać wraz z kabaczkiem do garnka.
Jeśli ktoś woli nieco bardziej słodsze wydanie polecam dodać łyżkę miodu

W przypadku, gdy ktoś nie ma ochoty na azjatyckie smaki wystarczy ominąć mleko kokosowe a powstaje gulasz a’la leczo.

Smacznego

Kasia Zbijewska