Kierowca ciężarówki przez picie kwasu chlebowego (?) stracił prawo jazdy…

Kierowca ciężarówki przez picie kwasu chlebowego (?) stracił prawo jazdy…

Kwas chlebowy generalnie traktowany jest jako orzeźwiający napój, który lepiej gasi pragnienie niż soki czy napoje „kolorowe”. Z tym tylko, że powstaje on  ze sfermentowanego chleba, cukru i drożdży, w związku z czym mimo, że jest traktowany jak napój bezalkoholowy, jednak zdarza się, że czasami go posiada, gdyż jak wiadomo w procesie fermentacji drożdże przetwarzają cukier w alkohol. Generalnie kupując gotowy kwas chlebowy w butelce na alkohol nie trafimy (a jeśli już, to w śladowych ilościach, które można porównać do piw bezalkoholowych), jednak, gdy zdecydujemy się sporządzić go sposobem domowym, to wówczas potrafi on mieć w swym składzie ok. 2% lub nawet nieco więcej. Na Wschodzie w wielu krajach, głównie w Rosji, Białorusi i na Ukrainie jest on bardzo popularny, czasami nawet traktowany jest jako napój narodowy i dlatego wielu kierowców z tych państw sięga po niego nawet w czasie jazdy.

I właśnie w ten sposób tłumaczył się białoruski kierowca zatrzymany na krajowej 8 w Jeleniowie koło Kudowy-Zdroju przez funkcjonariuszy z kłodzkiego oddziału Dolnośląskiej Inspekcji Transportu Drogowego. W czasie kontroli inspektorzy poczuli od mężczyzny alkohol, dlatego został on zbadany pod kątem trzeźwości. Podejrzenia okazały się zasadne, bo wydmuchał on 0,69 promila w związku z czym zostało zatrzymane mu prawo jazdy, a na miejsce wezwano policję, która będzie prowadzić dalsze czynności.

Źródło: WITD Wrocław

Sprawdź także