Wieprzowina w sosie własnym z kapustą kiszoną

Wieprzowina w sosie własnym z kapustą kiszoną

Wieprzowina w sosie własnym to najwyższej jakości mięsny specjał o znakomitym smaku i aromacie, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 10 pieczarek
  • 1 mały por
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
  • smalec
  • woda (do duszenia)

Przygotowanie:

  • Kawałek szynki wieprzowej przekrój na pół.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę smalcu i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • Cebulę pokrój w kostkę, podobnie jak marchewkę i pietruszkę, a pieczarki pokrój w plasterki.
  • Do przysmażonego mięsa dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę i pieczarki. Wszystko razem smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Zalej całość wodą, dodaj przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i duś na małym ogniu przez około 1–1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Jeśli lubisz, możesz dodać pokrojony boczek, który dodaje smaku.
  • Po około godzinie duszenia mięsa dodaj kapustę kiszoną do garnka i wymieszaj. Duś jeszcze przez około 30 minut.
  • Na koniec dopraw danie do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Podawaj gorące danie z ulubionymi przetworami – może to być np. sałatka z buraczków, które doskonale uzupełnią smak wieprzowiny w sosie własnym.

Smacznego!

Piotr „Smakosz kuchni”

Sprawdź także