Wieprzowina w sosie własnym to najwyższej jakości mięsny specjał o znakomitym smaku i aromacie, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 10 pieczarek
- 1 mały por
- 300 g kapusty kiszonej
- 100 g boczku (opcjonalnie)
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
- smalec
- woda (do duszenia)

Przygotowanie:
- Kawałek szynki wieprzowej przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej odrobinę smalcu i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Cebulę pokrój w kostkę, podobnie jak marchewkę i pietruszkę, a pieczarki pokrój w plasterki.
- Do przysmażonego mięsa dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę i pieczarki. Wszystko razem smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Zalej całość wodą, dodaj przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) i duś na małym ogniu przez około 1–1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Jeśli lubisz, możesz dodać pokrojony boczek, który dodaje smaku.
- Po około godzinie duszenia mięsa dodaj kapustę kiszoną do garnka i wymieszaj. Duś jeszcze przez około 30 minut.
- Na koniec dopraw danie do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Podawaj gorące danie z ulubionymi przetworami – może to być np. sałatka z buraczków, które doskonale uzupełnią smak wieprzowiny w sosie własnym.

Smacznego!
Piotr „Smakosz kuchni”