Oto przepis na szybkie, jednoporcjowe ciasto brownie z malinami, które dzięki temu, że jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i intensywny smak czekolady sprawiają, że jest to ulubiony deser zarówno mój, jak i męża, który jak wraca z trasy, zawsze pyta czy będzie coś dobrego do kawy.
Składniki:
- skyr waniliowy – 150 g
- jaja – 2 sztuki (116 g, temperatura pokojowa)
- budyń czekoladowy bez cukru – 32 g
- mąka pszenna – 30 g
- kakao – 10 g
- erytrytol – 40 g
- maliny, (mogą być mrożone mrożone) – 40 g
- cukier puder – 3 g (do posypania)
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół). Wyłóż formę do pieczenia (np. kwadratową lub okrągłą) papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
- W dużej misce umieść jaja i erytrytol. Ubijaj je przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj skyr waniliowy i ponownie wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, budyń czekoladowy, kakao, proszek do pieczenia.
- Powoli dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na końcu dodaj mrożone maliny do masy. Delikatnie wymieszaj, aby nie rozgnieść owoców.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Gdy ciasto wystygnie, możesz posypać je cukrem pudrem. Podawaj w kawałkach jako pyszny deser lub przekąskę.
Smacznego!
Dominika