Brownie z malinami, czyli deser w najlepszym wydaniu

Brownie z malinami, czyli deser w najlepszym wydaniu

Oto przepis na szybkie, jednoporcjowe ciasto brownie z malinami, które dzięki temu, że jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i intensywny smak czekolady sprawiają, że jest to ulubiony deser zarówno mój, jak i męża, który jak wraca z trasy, zawsze pyta czy będzie coś dobrego do kawy.

Składniki:

  • skyr waniliowy – 150 g
  • jaja – 2 sztuki (116 g, temperatura pokojowa)
  • budyń czekoladowy bez cukru – 32 g
  • mąka pszenna – 30 g
  • kakao – 10 g
  • erytrytol – 40 g
  • maliny, (mogą być mrożone mrożone) – 40 g
  • cukier puder – 3 g (do posypania)
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół). Wyłóż formę do pieczenia (np. kwadratową lub okrągłą) papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
  • W dużej misce umieść jaja i erytrytol. Ubijaj je przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj skyr waniliowy i ponownie wymieszaj.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, budyń czekoladowy, kakao, proszek do pieczenia.
  • Powoli dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na końcu dodaj mrożone maliny do masy. Delikatnie wymieszaj, aby nie rozgnieść owoców.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  • Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia w formie przez 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.
  • Gdy ciasto wystygnie, możesz posypać je cukrem pudrem. Podawaj w kawałkach jako pyszny deser lub przekąskę.

Smacznego!

Dominika

Sprawdź także