Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo łatwe i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Czas, jaki zajmie wykonanie dania, to jedynie około 30 minut, co czyni je idealnym na szybki, elegancki deser lub przekąskę, gdy znajomi wpadną niespodziewanie.
Składniki:
- dojrzałe figi (ilość według uznania)
- ser (camembert, kozi lub feta)
- miód
- orzechy włoskie (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- figi pozbawiamy ogonka, a następnie rozkrawamy na krzyż, nie docinając ich do samego końca.
- w rozkrojone miejsce wkładamy kawałek wybranego sera (camembert, kozi lub feta).
- Polewamy odrobiną miodu. Opcjonalnie można dodać kawałek orzecha włoskiego do wnętrza figi.
- układamy figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- pieczemy przez około 20 minut (choć, ja to robię na wyczucie) w temperaturze 200°C, aż figi będą miękkie, a ser lekko się roztopi.
Na talerzyku polewamy powstałym podczas pieczenia sosem. Podajemy z grzanką lub kawałkiem bagietki z masłem.
Smacznego
Iwona