Pieczone figi z serem i miodem

Pieczone figi z serem i miodem

Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo łatwe i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Czas, jaki zajmie wykonanie dania, to jedynie około 30 minut, co czyni je idealnym na szybki, elegancki deser lub przekąskę, gdy znajomi wpadną niespodziewanie.

Składniki:

  • dojrzałe figi (ilość według uznania)
  • ser (camembert, kozi lub feta)
  • miód
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • figi pozbawiamy ogonka, a następnie rozkrawamy na krzyż, nie docinając ich do samego końca.
  • w rozkrojone miejsce wkładamy kawałek wybranego sera (camembert, kozi lub feta).
  • Polewamy odrobiną miodu. Opcjonalnie można dodać kawałek orzecha włoskiego do wnętrza figi.
  • układamy figi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • pieczemy przez około 20 minut (choć, ja to robię na wyczucie) w temperaturze 200°C, aż figi będą miękkie, a ser lekko się roztopi.

Na talerzyku polewamy powstałym podczas pieczenia sosem. Podajemy z grzanką lub kawałkiem bagietki z masłem.

Smacznego

Iwona

Sprawdź także